Kvarteret Marmorn byggdes i HSB:s regi mellan 1930 och 1942. Arkitekt var HSB:s legendariske chefsarkitekt Sven Wallander, en ”funktionalist i folkhemsbyggets tjänst”. Marmorn var ett av HSB:s första stora projekt i Stockholm. Bland våra jämnåriga systerföreningar finns kv. Metern vid Helgalunden, kv. Ljuset vid Åsögatan/ Borgmästargatan (båda på Södermalm) samt kv. Färjan på Alströmergatan (Kungsholmen).
Många av Marmorns lägenheter har en av de planlösningar som Sven Wallander presenterade vid Stockholmsutställningen 1930, den händelse som brukar räknas som genombrottet för funktionalismen. Funkisstilen, som den också kallades, fick stort genomslag i det svenska bostadsbyggandet. Den är också ett av vårt lands få bidrag till den internationella arkitekturhistorien. Utmärkande drag är en stor hänsyn till ljusförhållanden och avsaknaden av utsmyckningar i form av ornament, stuckatur etc.
Stockholmsutställningens trädgårdar var inte funktionalistiska i bemärkelsen att de var rationella eller enkelt utformade. Tvärtom tänkte man sig ofta funkisstilens strama huskroppar inbäddade i riklig grönska. Typiskt för 1920- och 30-talens utemiljö var stamsyréner, ölandssten, rosor och perennrabatter.
I den kulturhistoriska klassificeringskartan för Stockholms innerstad (bilaga till Stockholms översiktsplan) har Marmorn erhållit den högsta klassificeringen, ”blå”, tillsammans med bland annat Stadshuset, Operan samt byggnaderna i Gamla Stan. Våra hus har genomgått flera renoveringar med bland annat byten av fönster och fasadfärger, stambyte, byte av elledningar och byte av samtliga hissmaskinerier. Föreningen försöker dock vara mycket försiktig vid större renoveringar av detta slag.
Sedan en tid tillbaka tar föreningen till vara originaldörrar, ursprungliga skåpinredningar etc. Boende som gör förändringar i sina lägenheter uppmanas därför att inte ställa dylika originaldelar i grovsoprummet utan i stället vända sig till fastighetsskötaren för förvaring av sådant.
Kuriosa
Den 8 augusti 1999 spelade Bo Kaspers Orkester in delar av en musikvideo i uppgång 36C. Videon var för låten ”Svårt att säga nej” som också var soundtrack till filmen Vuxna människor av Fredrik Lindström och Felix Herngren.
Den kända författarinnan och akademiledamoten Elin Wägner bodde i föreningen när den var helt nybyggd. Läs mer i Marmornbladet nr 2-2005.
Siri Derkert, känd för att bl a ha utsmyckat Östermalms tunnelbanestation, har målat en takmålning i entrén 44D.
Hösten 2004 spelade den norska tidningen Aftonposten in två reklamfilmer i uppgång 36A.
När föreningen var ny fanns det ett dagis på översta våningen i huset 42. Måhända inte helt lämpligt praktiskt och säkerhetsmässigt att ha ett dagis på femte våningen, men dåtidens politik var att barnen skulle komma upp i ljuset och friska luften!
I oktober 1932 besökte den brittiske kronprinsen, hans bror prins George, den svenska kronprinsen Gustav Adolf och prinsessan Ingrid Brf Marmorn, som då var ett av HSB:s flaggskepp vad gäller modernitet och funktionalitet. Läs mer om besöket i Marmornbladet nr 2-2005.
Veta mer?
Vill du läsa mer om Marmorns historia, ladda ner det specialnummer av Marmornbladet som togs fram till föreningens 75-årsjubileum (nr 2-2005, finns under Marmornbladet). Den tidigare ordföranden för Marmorn Ulla Ljungdahl har sammanställt en skrift kallad ”Kvarteret Marmorn” som är utgiven på Ellum förlag.
Sida uppdaterad: 2022.09.14